torstai 26. tammikuuta 2012

Ylös, ulos ja avaruuteen!Avaruus on kyllä  kiehtova aihe. Mitä avaruudessa on? Onko muilla planeetoilla elämää, mistä kaikki on saanut alkunsa? Näitä asioita mietitään myös monissa lastenkirjoissa.
Uusimmassa Tatu ja Patu -kuvakirjassa lähdetään avaruusseikkailulle ensiksi ihan vain huvikseen,  ”tarkistamaan onko Saturnuksen renkaissa ilmaa”. Tatu ja Patu ovat rakentaneet avaruusrakettinsa kaupan banaanilaatikoista ja keksittyään siihen sopivan polttoaineen- lakritsin - Tähtienvälinen Seikkailusukkula Bananas eli T.S.S. Bananas on valmiina lähtöön! Raketin tähtipilotteina toimivat A.T. Lantti (=Tatu) ja Styrox Box (=Patu). Mukaan pääsee myös  Apinoidi Ap-1-Na (=pehmoapina).

Tähtipilotti Lantti on innokas päivittelijä ja heti maasta irtautumisen jälkeen saadaankin lukea  ensimmäinen tilannepäivitys: ”Avaruus- tuo iso paikka täynnä tähtiä, galakseja ja meteorologeja… Aloitimme juuri jännittävän ja vaarallisen seikkailun, jota kukaan muu ei ole koskaan ennen seikkaillut – seikkailun joka rohkeasti suuntautuu sinne tänne ympäri Universumia. Tehtävämme : suojella galaktista rauhaa ja tehdä sen kaltaisia muita tärkeitä avaruusjuttuja…”

Varsin pian kuitenkin ilmenee, että suuri seikkailu on todellakin alkamassa, sillä avaruudessa on hätätila! Jokin tuntematon voima liikkuu eri tähtijärjestelmissä ja aiheuttaa suunnatonta tuhoa. Olio sotkee planeettojen kiertoratoja ja anastaa taivaankappaleita. Universumissa riehuva mystinen otus on saatava kuriin, muuten koko Universum tuhoutuu! Tämä vaativa pelastamistehtävä lankeaa tietenkin A.T.Lantille ja Styrox Boxille. Miten siinä käy, onnistuvatko nämä rohkeat ja kekseliäät tähtipilotit tehtävässään?

Kuvakirjan teksti ja kuvitus ovat tiiviisti yhtä. Kuvien runsaat yksityiskohdat ja kielelliset vitsit sekä viittaukset tuttuihin tieteiselokuviin ja -kirjoihin muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Kirjassa on mielenkiintoinen aihe, hyvä tarina ja kuvitus, jota voi uppoutua tutkimaan. Todella hauska,  monenikäisiä lukijoita naurattava kuvakirja.
Havukainen & Toivonen: Tatun ja Patun avaruusseikkailu. Otava 2011. Otsikko kuvakirjan takakannesta.


Avaruudessa seikkaillaan myös Timo Parvelan ja Jussi Kaakisen kuvakirjassa
Taro ja taivaan vallat”. Taro on reipas pikkupoika, joka leikkii paljon mielikuvitusystävänsä, suuren ja vahvan karhun kanssa. Eräänä iltana Taro ja karhu seisovat parvekkeella katselemassa tähtitaivasta. Taro tunnistaa tähtikuvioista Ison karhun ja kysäisee sitten karhulta: ”Mitä luulet, onko avaruusolioita olemassa” Asia jää vaivaamaan karhua. Pihalta löytyy aamulla kummallinen häkkyrä, jonka karhu lopulta tunnistaa avaruusalukseksi. Seuraavana päivänä karhu on kadonnut! Taro arvaa, että se on lähtenyt avaruuteen. Taron mielestä karhu on kyllä vahva, mutta ei kovin viisas, joten se on lähdettävä hakemaan takaisin. Taron raketti on yksinkertaista mallia, mutta lopulta hän onnistuu pääsemään avaruuteen. Lähtölaukaisuna toimii  huudahdus: ” 3,2,1, avaruuden syliin!”.  Mutta mistä sieltä avaruudesta  karhu löytyy ja haluaako se tulla takaisin?

Parvelan ja Kaakisen kuvakirjassa teksti ja kuvat ovat suorastaan riippuvaisia toisistaan. Tarinassa on aukkoja, joita kuvat täydentävät ja selittävät. Kirjassa on aukeama ja kuvia, joista selviää, miten tarina jatkuu, vaikka itse tekstiä ei olekaan luettavissa.Vastavuoroisesti, pelkästään kuvia seuraamalla ei tavoita  tarinan syvällisyyttä. Parvela kirjoittaa hienovireisesti ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä.
Parvela & Kaakinen, Taro ja taivaan vallat. WSOY 2011.
                                          
Hannele Huovin satukirjassa Urpo ja Turpo ovat pehmonalleja, jotka asustelevat lastenhuoneen hyllyllä. Ne ovat kovia lukemaan ja kirjoista ne saavat joka päivä aiheina uusiin seikkailuihin. Nyt Urpo on lueskellut avaruuskirjaa ja on innostunut avaruudesta: sitä pitää lähteä tutkimaan! Urpo alkaa Turpon kanssa rakentaa avaruusrakettia, joka tässä kirjassa  syntyy kahvinkeittimestä. Muutkin lastenhuoneen asukit, ainakin Barbi ja Hakke-robotti, ovat kiinnostuneita lähtemään mukaan seikkailuun.

Lopulta nallenautit Urpo ja Turpo miehistöineen ovat avaruudessa, jossa painottomuus tuntuu mukavalta ja tuntemattoman Villatähden olennot oudoilta. Kun avaruusraketti laskeutuu takaisin lastenhuoneen lattialle riepunukke Molla kysyy: ”Oliko elämää?” Kysymykseen vastaa ensin  Urpo: ”Miten sen nyt ottaa”. Turpo jatkaa: ”Riippuu siitä, mikä on elämää”.
                                           
Huovin satukirjan sadut ovat filosofisia ja mietiskeleviä. Sadut toimivat myös ”tietoiskuina” avaruudesta ja keskustelun herättäjinä. Saduissa on lisäksi vaivihkaista tapakasvatusta sekä  lempeätä huumoria.  
Huovi, Urpo ja Turpo avaruudessa. Tammi 2011.
                                           


1 kommentti:

  1. Kiitos näistä kirjavinkeistä! Tatun ja Patun avaruusseikkailu luettiin joululomalla. Pitää jostain hankkia lukuun myös nuo kaksi muuta kirjaa. :-)

    VastaaPoista